Altfel de poveşti…

Una dintre comorile pe care le dețin în “acasa” mea este  colecția de cărți cu povești din copilărie. Mereu am fost fascinată de ele, sentiment hrănit de procurarea lor dificilă, într-o perioadă în care cărțile se găseau greu și nici măcar nu îți permiteai luxul de a le selecta după preferințe, căci le cumpărai la “bax”. Îmi amintesc bine cum tata ne povestea despre peripețiile lui prin București, în căutare de cărți. Iar când le primeam le cercetam din copertă până-n cusătura foilor, le miroseam și le verificam luciul sau rugozitatea  hârtiei și le însemnam în felul nostru. Apoi, înainte de a descifra conținutul scrierii, începeam să analizăm ilustrațiile și să ne imaginăm, anticipat, cu totul și cu totul alte povești decât cele pregătite de autor.

Este interesant că peste ani, valoarea acestor ilustrații și cărți a crescut pentru noi, așa că am început să le căutăm prin debaraua casei părintești, pentru ca să analizăm “cu alți ochi” vechile poze.

Acum realizez că penița desenatorului este foarte importantă; ea modelează și povestea din cuvintele scrise. Aceeași întâmplare însă conturată în imagini și stiluri diferite devine parcă alta.  Oricum, ținând cont că pentru un copil care nu știe încă a citi, povestea care i se rostește trece prin filtrul imaginii înainte de a fi asimilată de gandirea magică, cred ca aceste desene pot crea o lume aparte. O lume imaginară în care orice personaj poate schimba la un moment dat deznodământul poveștii, își poate schimba îmbrăcămintea, atitudinea, caracterul, istoria.

Dacă ai fost un iubitor de povești și încă mai ai cărțile vechi, pune in comentariu o poza cu acea carte sau povestea preferata (în caz că nu mai găsești cartea), ca să ne bucurăm cât mai mulți dintre noi de talentul unor oameni cărora nu le-am reținut si numele dar imaginile lor ne-au colorat copilăria.

Mulțumesc Editura Ion Creangă București pentru deosebitele cărți ale copilăriei mele. 

De aici a plecat ideea alcătuirii unei culegeri de povesti ale personajelor din plan secundar.  Și ne-am dorit ca voi să fiți cei care scrieți aceste povești și redați viața personajelor care au stat in umbra marilor “vedete”. Ne-am intrebat, adulți fiind, daca autorii povestilor clasice si- au imaginat si traseul devenirii personajelor secundare: care au fost viețile și peripețiile piticilor până să o cunoască pe Albă ca Zăpada, de ce bătrânii care nu aveau copii dar și-i doreau mult, au primit fii sub forma unui purcel, sau lemn de tei, sau cerb; de ce vrăjitoarele călătoreau pe mături, de ce mamele vitrege erau invidioase și…vrăjitoare,  de unde aveau împărații meri de aur în grădină și de ce purtau nume de culori.

De aceea am facut anunțul pentru autori de povești  despre cei care nu au fost băgați prea mult în seamă sau considerați exemple negative. Suntem curioși să aflăm mai multe despre ei.  

Așa că pașii de urmat, pentru cei interesați ar fi:

  1. Amintește-ți o poveste clasica sau caută un scriitor de povești, român sau străin;
  2. Alege un personaj din poveste, înafara celui principal, căruia ai vrea să îi creionezi o poveste proprie (imaginează-ți de unde vine, unde a copilărit, ce alte aventuri a mai avut);
  3. Apucă-te de scris, începe cu A fost odată sau cum vrei tu să pornești narațiunea;
  4. Trimite-ne ce ai scris la manuscris@heydaybooks.ro, până la 31 mai 2020, precizând cine este personajul.

Dacă ai nevoie de mai mult ajutor din partea noastră, interesat fiind de această nouă provocare, nu ezita să ne contactezi!

Cu drag,

Alina

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele lansări Heyday Books!